Διεθνής ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως η «Διεθνής ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος». Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχτηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τους σοβιετικούς στρατιώτες λίγο πριν τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα και με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στο σχολείο μας οι μαθητές της Δ τάξης και του τμήματος Ε1 ενημερώθηκαν από οπτικό υλικό κι ένα φύλλο εργασίας για την τύχη των Εβραίων και των άλλων θυμάτων του Ολοκαυτώματος υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Αγγλικών Αθηνάς Ρόμπου. Έγινε ειδική μνεία στους 67.000 Έλληνες Εβραίους που θανατώθηκαν λόγω του μίσους και του φανατισμού που επέτρεψαν να γραφτεί αυτή η μαύρη σελίδα στην ιστορία του ανθρώπινου γένους. Παράλληλα έγινε αναφορά τις φωτεινές πράξεις των «Δίκαιων των Εθνών» που με αυτοθυσία κι ανθρωπιά άνοιξαν τα σπίτια τους και την αγκαλιά τους για να σώσουν Εβραίους συμπολίτες.

Με αφορμή το Ολοκαύτωμα, συζητήσαμε για σύγχρονα προβλήματα όπως ο ρατσισμός και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη και να μην επιτρέψουμε να συμβούν ξανά τέτοια εγκλήματα.

Επιπλέον οι μαθητές του τμήματος Ε1 δημιούργησαν ατομικά και ομαδικά έργα εμπνευσμένα από όσα συζητήθηκαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *